Vad en optiker gör under en synundersökning

Vid en synundersökning så letar en optiker också efter eventuella synfel som kan leda till att du kan få men senare i livet.  Vi på optikeristockholm.se har därför valt att skriva de vanligaste synfelen som en optiker kan leta efter.

Brytningsfel. Om du närsynt, långsint eller har astigmatiskt. Korrigeras med glasögon, kontaktlinser eller operation.

• Amblyopi. Synnedsättning i ena ögat som orsakas av bristande synträning. Synen går igenom en utvecklingsfas mellan 1-12 år och då behöver hjärnan lika starka signaler från båda ögonen. Behandlas med glasögon eller en lapp för ögat under en längre period.

• Strabism. Även kallad skelning. När en person är skelögd så pekar det ena ögat snett i förhållande till det andra ögat. Skelning orsakar problem med djupseendet eller leder till amblyopi. Optikern ser till att båda ögonen arbetar tillsammans, och vid större problem så korrigeras det kirurgiskt.

• Fokusering. Finns ingen speciell grupp för vilka som drabbas mest. Utan fokuseringsproblem kan drabba alla, från barn som inte har utvecklat synen till äldre som kan ha blivit drabbade av presbyopi.

• Ögonsjukdomar. Olika typer av ögonsjukdomar som t.ex. glaukom och diabetesretinopati visar inga symptom i tidigt stadie. Din optiker kan då göra en noggrann synundersökning av ögat så att det kan behandlas i tid. Vid tidig behandling så minskar man risken för permanent blindhet.

• Andra sjukdomar. Optikern kan även se tidiga stadier av andra sjukdomar genom att titta på ögonens blodkärl, näthinna osv.

De kan se om du har högt kolesterolvärde, högt blodtryck eller andra problem.

• Ställa frågor. En bra optiker ser alltid till att ställa mycket frågor. Jag har haft synproblem i 18 år och har varit på en hel del synundersökningar.

Det viktigaste för mig och som ger mig mest förtroende över att jag har valt rätt optiker är en som ställer mycket frågor. Det skapar ett större förtroende och säkerhet.

Nyheter ,

Relaterade resultat

Sätt ditt omdöme

Betygsätt denna Optiker genom att klicka på en stjärna nedan :